Coronamaatregelen van toepassing op het jeugdwerk

 • Jeugdwerk = code rood

Laatste update van deze website: 01/02/2021 om 15u.

Jeugdwerkregels blijven gelden tot en met 1 maart 2021.

Algemeen

Blijf rekening houden met de vijf basisregels

 • Blijf zeker thuis als je ziek bent.
 • Was vaak je handen met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand.
 • Beperk je fysieke sociale contacten.
 • Draag een mondmasker op de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.

 • Laatste update van de jeugdwerkregels:

Jeugdwerkregels

 

Activiteiten

 • Werking

Er is registratieplicht, hou dus goed bij wie jullie activiteiten meevolgt.

Voor -12 jarigen kunnen jullie de werking laten doorgaan in groepjes van maximaal 10 kinderen. Begeleiding telt deze keer niet mee in de 10. Voor begeleiding geldt ten allen tijde mondmaskerplicht. Let op: meerdere groepjes van 10 op één locatie kan, maar zonder vermenging, zowel bij kinderen als begeleiding. Afstand houden tussen de groepjes is noodzakelijk. Loopt jullie werking door tijdens de krokusvakantie, hou jullie dan ook aan bovenstaande afspraken.

Verenigingen met enkel werking tijdens de krokusvakantie (speelpleinwerkingen, kampen, ...) doen dit in bubbels van 25 kinderen maximaal, ook zonder begeleiding mee te tellen. Zorg voor een stabiele samenstelling doorheen de week. Vergelijkbaar met de zomerregeling, maar met kleinere groepsgrootte.

Voor 12 jarigen tot 18 jarigen kan de werking doorgaan in groepjes van max. 10 kinderen, begeleiding niet meegerekend. Er is geen uitzondering op de groepsgrootte in de krokusvakantie. 

 • Buitenactiviteiten zijn verplicht. Indien buiten niet mogelijk of haalbaar, dient de activiteit te worden geannuleerd.
 • Activiteiten met intense fysieke contacten zijn uit den boze.
 • Er geldt mondmaskerplicht voor 12-18 jarigen, tenzij bij intensieve inspanning. Voor begeleiding geldt ten allen tijde mondmaskerplicht.

Voor +18 jarigen is er op dit moment helaas geen georganiseerd vrijetijdsaanbod toegestaan.

De leeftijdsgrens is bij veel verenigingen een struggle. Daarom wordt er gekozen om te werken met geboortejaren. De geboortejaren hieronder zijn van toepassing tot en met 31/12/2021. Daarna wordt deze indeling aangepast. 

De categorie -12 jarigen zijn alle kinderen geboren in 2009 of later. 
- De categorie 12 jarigen tot 18 jarigen zijn geboren tussen 2003 en 2008.

Het aanbieden van activiteiten of de werking laten doorgaan is volledig jullie keuze. Samen kiezen jullie voor een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt.

Het is daarentegen niet verboden om eens out-of-the-box te denken en een fenomenale alternatieve werking aan te bieden. Hebben jullie hier zotte ideeën voor maar laat het budget dit niet toe? Neem eens een kijkje of het IMPULSFONDS jullie op weg kan helpen!

 

 • Ontvangst van de kinderen en jongeren

Vraag aan de ouders dat ze verplicht hun mondmasker dragen bij het afzetten van de kinderen.

Zorg er ook voor dat ze niet in de bubbel binnenkomen.

 

 • Vergaderen met de leiding

Samenkomen om te vergaderen kan momenteel niet. Probeer dit digitaal te organiseren. Samenkomen in het lokaal kan enkel om werking te geven of om eventueel de werking voor te bereiden (doe dit indien mogelijk ook digitaal).

 

 • Grote activiteiten niet onmiddellijk annuleren. 

Bekijk de mogelijkheden om grote activiteiten te organiseren op andere plaatsen zodat ze wel binnen de maatregelen vallen (vb: Depart XXL, ontmoetingscentra, evenementenplein, JC Tranzit, evenementenplein).

Houd er rekening mee dat dit soort infrastructuur snel volzet is, dus reserveer je zaal op tijd!
Momenteel kunnen er geen grote activiteiten/evenementen georganiseerd worden tot en met 1 maart 2021.

Binnen en buiten spelen

  • Buiten spelen

  We adviseren iedereen om enkel buitenactiviteiten te programmeren!

  Vanuit Stad Kortrijk laten we toe dat er in de openbare ruimte gespeeld wordt. Hieronder geven we enkele tips mee om dit veilig te laten verlopen

  • Verplaats jullie zoveel mogelijk in een compacte groep
  • Ga niet op drukke plaatsen spelen (vb: speelpleintje waar andere kinderen zitten)
  • Signaleer aan externen dat er met een bubbel in een park, plein of op andere openbare plaatsen gespeeld wordt. Enkele voorbeeldjes:
   • Zet een bordje: “Hier speelt een bubbel”
   • Baken het speelveld indien mogelijk af met lint, krijt of kegeltjes
   • Vermijd contacten met externen op de openbare plaatsen

  Virus Buiten Spel
  De Ambrassade verzamelde info op hun website waar je best rekening mee houdt tijdens je werking in open luchttips en advies over hoe je kunt samenwerken met ons of andere partners om de nodige locaties en materiaal samen te regelen: Virus Buiten Spel | De Ambrassade

  500 seniortenten ter beschikking
  De Vlaamse Uitleendienst Kampeermateriaal stelt van 1/02/2021 tot en met 14/03/2021, 500 seniortenten uitzonderlijk ter beschikking van jeugdorganisaties.
  Deze kunnen dienen voor een pop-up afdelingslokaal, shelter om spelletjes te spelen, enz… Meer informatie vind je hier terug.

  • Binnen spelen

  We adviseren iedereen om enkel buitenactiviteiten te programmeren!

  Elke bubbel dient in een gescheiden binnenruimte te zitten. Binnen volgen jullie steeds de afgesproken jeugdwerkregels per leeftijdscategorie.

  De weersomstandigheden in de komende maanden kunnen ervoor zorgen dat dit voor sommige verenigingen een grote uitdaging wordt.

  Indien jullie nu al weten dat er niet voldoende ruimte ter beschikking zal zijn, dan horen we dit graag. Als we dit vernemen kan er nu al gezocht worden naar een oplossing.

  Neem hiervoor contact op met Jelle.stragier@kortrijk.be  

  Ravotspots & speelpleintjes in groot Kortrijk

  Overzicht van alle speelplekjes in Kortrijk

  Geheime & avontuurlijke ravotspots in Kortrijk 

  Vergeet ook niet de leuke hoekjes en kantjes die je tijdens de lockdown ontdekte, te blijven bezoeken!

  ta
  • Takeaway en leveringen

  Rekening houdende met de strenge coronavoorwaarden rond takeaway en leveringen door niet-professionelen stelt Stad Kortrijk haar ontmoetingscentra open als erkende afhaalpunten voor de verenigingen.

  Willen jullie dus een takeaway organiseren dan kan dit!

  De voorwaarden kan je hier terugvinden: 

  Afhaalpunten voor verkoopacties

  De aanvraag verloopt via het 

  evenementenloket

  Vanaf 05/12/2020 kunnen verenigingen terug goederen leveren aan de deur/aan huis. Samenwerken met een professionele handelaar/horecazaak/leverancier om de levering te laten doen kan, en de vereniging mag helpen bij die levering.
  Meer informatie kan je hier terugvinden.

  Welke goederen kunnen door verenigingen verkocht worden?

  •        Aangekochte goederen die doorverkocht worden (bvb. industriële koeken, pannenkoeken, chocolade reeds verpakt, postkaarten, balpennen, sleutelhangers…) 
  •        Etenswaren (bvb. spaghetti, zelf gemaakte pannenkoeken, soep, hutsepot …) enkel indien bereid door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur… De vereniging mag hierbij niet helpen. 
  •        Niet-etenswaren die zelf gemaakt worden (bvb. kaarsen, zelf gemaakte postkaarten…) 
  •        Samengestelde pakketten (bvb. ontbijtmand): dit kan, maar de pakketten mogen niet door de vereniging samengesteld worden enkel door een professionele instantie.